Εύκολες συνταγές

Συνταγή κρέμας με ταχίνι

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε να δελεάσετε τους γευστικούς σας κάλυκες με αυτή την απολαυστική συνταγή κρέμας ταχίνι! Αυτό το κρεμώδες και απολαυστικό επιδόρπιο συνδυάζει τον πλούτο της κρέμας με τη γεύση του ταχινιού. Είναι μια τέλεια ισορροπία γεύσεων που θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

4
Κρόκοι αυγών

1/2 φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

2 φλιτζάνια
Πλήρες γάλα

1/4 φλιτζάνι
άμυλο καλαμποκιού

1/4 φλιτζάνι
Ταχίνι

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

Τσίμπημα
Αλάτι

Προαιρετικό
Ψημένο σουσάμι

Προαιρετικό
Μέλι ή σάλτσα καραμέλας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτήν την απολαυστική κρέμα ταχίνι, θα χρειαστείτε:
– Κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους
– Χτυπήστε με σύρμα
– Μπολ ανάμειξης
– Λεπτό κόσκινο
– Σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα
– Μπολ σερβιρίσματος ή ραμέκιν
– Πλαστικό περιτύλιγμα ή χαρτί κεριού (για να καλύπτετε τις κρέμες κατά την ψύξη)
– Προαιρετικά: Φυστήρας (για την καραμελοποίηση της επιφάνειας της κρέμας)

Προετοιμασία

1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ανακατεύουμε το πλήρες γάλα και το ταχίνι σε μέτρια φωτιά. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και να ζεσταθούν.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών, τη ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να γίνουν λείο και κρεμώδες.
3. Ρίξτε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα γάλακτος-ταχινιού στο μείγμα κρόκων αβγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μαλακώσουν τα αυγά και να μην πήξουν.
4. Ρίξτε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να αποκτήσει μια υφή σαν κρέμα. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά.
5. Μόλις πήξει η κρέμα, αφαιρέστε την από τη φωτιά και περάστε την μέσα από ένα λεπτό πλέγμα για να εξασφαλίσετε μια λεία και μεταξένια υφή.
6. Μοιράστε την κρέμα ομοιόμορφα στα μπολ σερβιρίσματος ή στα ραμέκιν.
7. Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικό περιτύλιγμα ή χαρτί κεριού απευθείας στην επιφάνεια κάθε κρέμας για να αποτρέψετε τη δημιουργία φλούδας.
8. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να παγώσει και να δέσει.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της απολαυστικής κρέμας ταχίνι θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ενεργού προετοιμασίας και μαγειρέματος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αφήσετε επιπλέον 2 ώρες για να κρυώσει πριν το σερβίρετε, επομένως προγραμματίστε ανάλογα.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε χτυπήσει καλά το μείγμα ταχινιού και γάλακτος για να έχετε μια λεία σύσταση.
– Όταν σβήνετε τα αυγά, ρίχνετε το ζεστό μείγμα γάλακτος-ταχινιού στο μείγμα με τους κρόκους αβγού, ενώ ανακατεύετε συνεχώς για να μην ανακατεύετε τα αυγά.
– Το συνεχές χτύπημα είναι ζωτικής σημασίας κατά το μαγείρεμα της κρέμας για να μην κολλήσει στον πάτο του τηγανιού και να σχηματίσει σβόλους.
– Το στραγγίσιμο της κρέμας μέσα από ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα εξασφαλίζει μια βελούδινη υφή αφαιρώντας τυχόν σβώλους ή ψημένα κομμάτια.
– Για επιπλέον γεύση, πασπαλίστε από πάνω καβουρδισμένο σουσάμι πριν το σερβίρετε ή περιχύστε με μέλι ή σάλτσα καραμέλας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
4g

Χοληστερόλη
220 mg

Νάτριο
75 mg

Υδατάνθρακες
28 g

Πρωτεΐνη
8g

Ασβέστιο
20% της ημερήσιας αξίας

Σίδερο
6% της ημερήσιας αξίας

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτή τη λαχταριστή κρέμα ταχίνι, μπορείτε να τη γαρνίρετε με ένα πασπαλάκι καβουρδισμένου σουσάμι, προσθέτοντας μια επιπλέον γεύση ξηρού καρπού και οπτική γοητεία. Προαιρετικά, περιχύστε λίγο μέλι ή σάλτσα καραμέλας από πάνω για μια νότα γλυκύτητας. Σερβίρετε τις κρέμες παγωμένες σε κομψά ατομικά μπολ ή ραμεκίν για να κάνετε κάθε μερίδα να αισθάνεται ξεχωριστή.

Για πλευρικές εναλλακτικές, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε την κρέμα ταχίνι με φρέσκα μούρα, όπως σμέουρα ή φράουλες, τα οποία προσφέρουν μια αναζωογονητική αντίθεση στην κρεμώδη υφή. Εναλλακτικά, το σερβίρετε μαζί με τραγανά μπισκότα γκοφρέτας ή ευαίσθητα τουλί αμυγδάλου για περισσότερη τραγανή γεύση.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα της κρέμας ταχίνι σας, φυλάξτε την σκεπασμένη στο ψυγείο. Θα μείνει νόστιμο για έως και 3-4 ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διατηρήσει την κρέμα σε ένα σφραγισμένο δοχείο ή καλύψτε τη σφιχτά με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε την απορρόφηση οσμών.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για κρέμα ταχίνι προσφέρει όχι μόνο απολαυστική γεύση αλλά και πολλά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν ορισμένα βασικά οφέλη των συστατικών που χρησιμοποιούνται:

  1. Ταχίνι: Φτιαγμένο από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, το ταχίνι είναι μια πάστα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που παρέχει υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και φώσφορος. Το ταχίνι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και να υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

  2. Αυγά: Ως το κύριο δεσμευτικό συστατικό της κρέμας, τα αυγά προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητες βιταμίνες (όπως βιταμίνη Β12 και βιοτίνη) και μέταλλα όπως σελήνιο και χολίνη. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των ματιών και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

  3. Γάλα: Το πλήρες γάλα συμβάλλει στην κρεμώδη υφή της κρέμας ενώ παρέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη. Το ασβέστιο υποστηρίζει την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών.

  4. Άμυλο καλαμποκιού: Το άμυλο καλαμποκιού δρα ως πηκτικός παράγοντας στην κρέμα. Είναι χωρίς γλουτένη και μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Το άμυλο καλαμποκιού είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το πιο ελαφριά επιλογή σε σύγκριση με άλλα πηκτικά.

  5. Εκχύλισμα βανίλιας: Εκτός από το ότι προσθέτει ένα ευχάριστο άρωμα και γεύση στην κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Μπορεί επίσης να έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και να βελτιώνει την ψυχική υγεία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για κρέμα ταχίνι και θέλετε να εξερευνήσετε παρόμοια επιδόρπια, ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  1. Μπισκότα ταχίνι: Αυτά τα μαλακά και λαστιχωτά μπισκότα συνδυάζουν τη γεύση του ταχινιού με τη γλύκα των κομματιών σοκολάτας ή της σταφίδας. Είναι μια απολαυστική απόλαυση για τους λάτρεις του ταχινιού.

  2. Ταχίνι μπράουνις: Προσθέστε μια πινελιά στα κλασικά μπράουνις ενσωματώνοντας το ταχίνι στο κουρκούτι. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο και λαχταριστό επιδόρπιο με μια νότα γεύσης σουσαμιού.

  3. Παγωτό Ταχίνι: Αφεθείτε σε ένα κρεμώδες και δροσιστικό σπιτικό παγωτό εμποτισμένο με ταχίνι. Μπορείτε να προσθέσετε μείγματα όπως φρυγανισμένους ξηρούς καρπούς ή στροβιλισμούς καραμέλας για πρόσθετη υφή και γεύση.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτήν την απολαυστική συνταγή κρέμας με ταχίνι προέρχεται από διάσημους σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Sami Tamimi. Αυτοί οι ταλαντούχοι σεφ έχουν διαδώσει την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, επιδεικνύοντας την ευελιξία υλικών όπως το ταχίνι και παρουσιάζοντάς τα σε ένα ευρύτερο κοινό.

Με την εμφύσηση της παραδοσιακής κρέμας με τις μοναδικές γεύσεις του ταχινιού, αυτή η συνταγή συνδυάζει τα καλύτερα και των δύο κόσμων. Βασίζεται στον πλούτο των κλασικών ευρωπαϊκών επιδορπίων και στις χαρακτηριστικές γεύσεις της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα μια απολαυστική μίξη που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους κάνει να λαχταρούν περισσότερο.

Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας και ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα επιδόρπιου που παντρεύει την κρεμώδη κρέμα με τη μαγευτική γοητεία του ταχινιού. Οι γευστικοί σας κάλυκες είναι απολαυστικοί! Απολαύστε!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button