Εύκολες συνταγές

Συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη

Συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να προετοιμάσετε τρυφερό και ζουμερό κοτόπουλο. Το πιάτο είναι τέλειο για όσους προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις χωρίς καμία πρόσθετη γλυκύτητα. Τα στήθη κοτόπουλου μαρινάρονται σε ένα γευστικό μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών και στη συνέχεια ψήνονται στην τελειότητα, με αποτέλεσμα ένα νόστιμο κυρίως πιάτο. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη στην παρασκευή της και μπορείτε να την απολαύσετε μόνη της ή να τη συνδυάσετε με διάφορα συνοδευτικά.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

στήθη κοτόπουλου
4

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού

Αποξηραμένο θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Σανίδα κοπής
– Μαχαίρι
– Μπολ ανάμειξης
– Χτυπάμε ή πιρούνι
– Μεζούρες
– Τηγάνι ή τηγάνι σχάρας
– Λαβίδες ή σπάτουλα

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε στεγνώνοντας τα στήθη κοτόπουλου με χαρτοπετσέτες.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα, το ξερό θυμάρι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου στο μπολ και τα περιχύνουμε ομοιόμορφα με τη μαρινάδα.
4. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να εισχωρήσουν στο κρέας.
5. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
6. Τοποθετήστε τα μαριναρισμένα στήθη κοτόπουλου στο ζεστό τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 6-8 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 165°F (74°C).
7. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα ή μια σπάτουλα για να γυρίσετε τα στήθη κοτόπουλου μέχρι τη μέση του ψησίματος.
8. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη είναι περίπου 40 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μαριναρίσματος. Ο πραγματικός χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 12-16 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του στήθους κοτόπουλου. Είναι μια γρήγορη και απλή συνταγή που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα του εβδομαδιαίου σας γεύματος.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει τα στήθη κοτόπουλου πριν τα μαρινάρετε, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να αποτρέψει το να κολλήσουν σωστά τα καρυκεύματα.
– Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλά μπορείτε επίσης να το βάλετε στο ψυγείο όλο το βράδυ για πιο έντονες γεύσεις.
– Για να μαγειρέψετε καλά το κοτόπουλο, προθερμάνετε το τηγάνι ή το τηγάνι του γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά πριν προσθέσετε το κοτόπουλο.
– Αποφύγετε τον υπερβολικό συνωστισμό του τηγανιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει άτμισμα αντί να τσιγαρίσει. Μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε παρτίδες εάν χρειάζεται.
– Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 165°F (74°C) για να εξασφαλιστεί ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί.
– Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά μετά το μαγείρεμα για να ξαναμοιραστούν οι χυμοί, με αποτέλεσμα μια πιο τρυφερή και ζουμερή υφή.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
220

Πρωτεΐνη
40 g

Παχιά
6g

Υδατάνθρακες
0g

Ίνα 0g

Νάτριο
350 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτή τη συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να πιάσετε κάθε μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου ξεχωριστά ή να το τακτοποιήσετε σε μια πιατέλα για μια οικογενειακή παρουσίαση. Γαρνίρετε με φρέσκα βότανα όπως μαϊντανό ή θυμάρι για μεγαλύτερη οπτική γοητεία.

Ως εναλλακτικές επιλογές, μπορείτε να συνδυάσετε τα στήθη κοτόπουλου με διάφορες επιλογές, όπως:

  • Ψητά λαχανικά: Καρυκευμένα ψητά καρότα, μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών συμπληρώνουν τις αλμυρές γεύσεις του κοτόπουλου.
  • Χόρτα στον ατμό: Σερβίρετε το κοτόπουλο με μια πλευρά από σπανάκι στον ατμό, λάχανο ή πράσινα φασόλια για μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή.
  • Κινόα ή καστανό ρύζι: Προσθέστε ένα συστατικό κόκκου στο γεύμα σας σερβίροντας το κοτόπουλο πάνω από κινόα ή καστανό ρύζι, κάτι που θα προσθέσει υφή και θα κάνει το πιάτο πιο χορταστικό.
  • Σαλάτα: Συνοδέψτε το κοτόπουλο με μια δροσερή σαλάτα, όπως μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα ή μια μεσογειακή σαλάτα με ντομάτες, αγγούρια, ελιές και τυρί φέτα.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τα συνοδευτικά με βάση τις προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, αποθηκεύστε τα μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες. Για να ξαναζεστάνετε, ζεστάνετε απαλά το κοτόπουλο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Αποφύγετε το ξαναζέσταμα για πολύ καιρό για να αποτρέψετε το στέγνωμα του κρέατος.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το στήθος κοτόπουλου είναι μια άπαχη πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Είναι επίσης χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μαρινάδα, όπως το σκόρδο σε σκόνη, η πάπρικα και το αποξηραμένο θυμάρι, όχι μόνο προσθέτουν γεύση αλλά προσφέρουν και πιθανά οφέλη για την υγεία. Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πάπρικα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, ενώ το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και A και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συνολικά, αυτή η συνταγή προσφέρει έναν θρεπτικό και γευστικό τρόπο για να απολαύσετε στήθος κοτόπουλου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Στήθος κοτόπουλου Lemon Herb: Μαριναρισμένο σε ένα αφέψημα μείγμα λεμονιού και βοτάνων, αυτή η συνταγή προσθέτει μια αναζωογονητική πινελιά εσπεριδοειδών στο κοτόπουλο σας.
– Πικάντικο στήθος κοτόπουλου στη σχάρα: Για όσους απολαμβάνουν τη ζέστη, δοκιμάστε να μαρινάρετε το κοτόπουλο σε ένα πικάντικο μείγμα από σκόνη τσίλι, πιπέρι καγιέν και άλλα μπαχαρικά.
– Στήθος κοτόπουλου με βαλσαμικό γλάσο: Αυτή η συνταγή διαθέτει ένα πικάντικο και γλυκό γλάσο βαλσάμικου που καραμελώνει όμορφα στο κοτόπουλο όταν ψήνεται στη σχάρα.
– Μεσογειακό στήθος κοτόπουλου μαριναρισμένο με βότανα: Εμπλουτισμένο με μεσογειακές γεύσεις, αυτή η μαρινάδα συνδυάζει βότανα όπως ρίγανη, δεντρολίβανο και βασιλικό με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για στήθος κοτόπουλου χωρίς ζάχαρη αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ και μάγειρες, γνωστούς για την εξειδίκευσή τους στη δημιουργία γευστικών και υγιεινών πιάτων. Μερικές αξιοσημείωτες πηγές έμπνευσης περιλαμβάνουν:
– Jamie Oliver: Γνωστός για την έμφαση που δίνει στα φρέσκα υλικά και τις απλές τεχνικές μαγειρέματος, οι συνταγές του Jamie Oliver συχνά παρουσιάζουν τολμηρές γεύσεις και υγιεινά υλικά.
– Ina Garten: Με την αγάπη της για το comfort food και τις κομψές παρουσιάσεις, η Ina Garten, γνωστή και ως Barefoot Contessa, εμπνέει πολλούς οικιακούς μάγειρες με τις νόστιμες και προσιτές συνταγές της.
– Gordon Ramsay: Ως παγκοσμίου φήμης σεφ, οι συνταγές του Gordon Ramsay συχνά περιλαμβάνουν καινοτόμους συνδυασμούς γεύσεων και σχολαστικές τεχνικές μαγειρέματος.

Αυτές οι σημαντικές προσωπικότητες στον γαστρονομικό κόσμο έχουν εμπνεύσει αμέτρητα άτομα να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και να δημιουργήσουν αξέχαστα γεύματα στις δικές τους κουζίνες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button